Napriek tomu, že sú sladučké, obsahujú iba 138 kJ na 100 g a pomôžu vám rozpustiť neželané tukové vankúšiky. Sú zdrojom "tukopožieračskeho" vitamínu C (obsahujú dvojnásobné množstvo ako citróny). K tomu dodávajú balastné látky zlepšujúce trávenie a veľa draslíka, ktorý podporí činnosť obličiek a pomôže tým vylúčiť škodlivé látky.
1. DEŇ
Raňajky: Müsli
Očistite 100 g jahôd a ošúpte 1 kivi. Oboje nakrájajte na plátky. Polovicu ananásu nakrájajte na kocky. Ovocie zmiešajte s 30 g kornflexov, zalejte 100 ml nízkotučného mlieka. K tomu môžete vypiť 150 ml mlieka.
1 336 kJ
Obed: Palacinky z ovsených vločiek
Zmiešajte 1 vajce, 50 ml mlieka a 20 g hladkej múky a nechajte 20 minút postáť. 100 g jahôd a 1 kivi nakrájajte na malé kúsky. 10 g ovsených vločiek opražte na panvici bez tuku. Z pripraveného cesta na malom množstve tuku opečte 2 palacinky. Servírujte ich s 20 g vanilkového jogurtu, ovocím a opečenými ovsenými vločkami.
1 640 kJ
Večera: Špargľovo-jahodový šalát
200 g bielej špargle a 200 g zelenej špargle ošúpte, odkrojte zdrevnatené konce a rozkrojte ich na polovice. Bielu špargľu povarte v osolenej vode 15 minút, asi po 7 minútach k nej pridajte zelenú špargľu. 75 g jahôd rozpoľte. Na panvici skaramelizujte 20 g cukru, pridajte 4 PL vriacej vody, 2 PL balzamikového octu a nechajte prevrieť. Pri strednej teplote varte 5 až 7 minút. Okoreňte soľou, korením a bazalkou. Primiešajte 1 PL repkového oleja. Zmiešajte špargľu s jahodami, prelejte ich omáčkou. Nechajte postáť 30 minút. Šalát servírujte na tanieri s 10 g píniových semienok, korením a nakoniec ho pokvapkajte citrónovou šťavou.
1 340 kJ
2. DEŇ
Raňajky: Ovocný jogurt
100 g očistených jahôd rozštvrťte, 1 kivi a 1 pomaranč nakrájajte na kúsky. Ovocie zmiešajte so 150 g nízkotučného bieleho jogurtu a vrch posypte 2 PL ovsených vločiek.
987 kJ
Obed: Morčacie filety
Strednú cibuľu nakrájajte nahrubo, opražte na 1 ČL oleja. Pridajte 1 PL vody a 1 ČL vínneho octu, nechajte variť asi 5 minút. 50 g jahôd nakrájajte na štvrťky a pridajte k cibuľke. Povarte ďalších 5 minút. Ochuťte soľou a 1/2 ČL cukru a nechajte vychladnúť. 40 g divokej ryže povarte v osolenej vode 20 minút. Morčacie filety (150 g) osoľte, potrite z oboch strán olivovým olejom a zmesou korenia. Pečte v olivovom oleji asi 10 minút a podávajte s ryžou a cibuľkou s jahodami.
1 640 kJ
Večera: Krupicové knedličky s jahodami
Zohrejte 150 ml nízkotučného mlieka, primiešajte 30 g krupice, 1/2 ČL vanilkového cukru, štipku soli a za stáleho miešania povarte. Nechajte vychladnúť, doslaďte umelým sladidlom podľa chuti. 100 g jahôd nakrájajte na plátky a poukladajte na tanier. Z krupicovej kaše vytvarujte lyžicou 3 knedličky, položte ich na tanier vystlaný plátkami jahôd a prelejte ich 1 PL bieleho jogurtu.
1 445 kJ
3. DEŇ
Raňajky: Chlebíky s jahodami
2 krajce celozrnného chleba natrite 75 g syra Lučina. 100 g jahôd nakrájajte na plátky a obložte nimi natreté chleby. K raňajkám vypite 2 šálky ovocného čaju.
1 075 kJ
Obed: Mliečna ryža
75 g marhúľ (z konzervy) nechajte odkvapkať a odložte si 2 PL šťavy. Marhule a 75 g jahôd rozpoľte a zmiešajte so šťavou, 1 ČL šťavy z limetu a 1/2 ČL vanilkového cukru a nechajte 30 minút postáť. 150 ml nízkotučného mlieka zmiešajte s 1 PL cukru, troškou // // // nastrúhanej limetovej šťavy a nechajte zovrieť. Prisypte ryžu a povarte 12 minút. Potom hrniec zložte zo sporáka a nechajte ešte pár minút nasiaknuť, kým ryža nezmäkne. Podávajte s marinovaným ovocím ešte teplé alebo vychladené.
1 670 kJ
Večera: Ryžový šalát
30 g ryže uvarte, nechajte odkvapkať a vychladnúť. 50 g krabích tyčiniek pokvapkajte citrónovou šťavou. 50 g jahôd nakrájajte na plátky. 30 g mozzarelly nakrájajte na kocky. 1/2 malého avokáda zbavte jadierok a pomocou naberačky na zmrzlinu alebo malou lyžičkou vykrajujte malé avokádové gulôčky. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou. Všetko zľahka premiešajte s ryžou a môžete podávať.
1 530 kJ